ساعت 10:30 دوشنبه شب 5 فروردین 92 کرج را به مقصد اردکان ترک می کنیم. طی مسیر از شهرهای رباط کریم، قم، کاشان، اردستان، نائین عبور می کنیم. صبح روز سه شنبه 6 فروردین در 37 کیلومتری شرق اردکان بازدیدی از زیارتگاه پیر سبز چکچک داریم.
صاحب پیر، نیک بانو، یکی از دختران یزدگرد سوم ساسانی است که پس از شکست ساسانیان در اثر حمله دشمنان به این مکان پناه آورده و از دیده ها پنهان شده است. از آنجا که آبی زلال در تمام طول سال از دل کوه به داخل حوضچه زیارتگاه می چکد آن را چکچکو می نامند. درخت چنار کهنسال داخل زیارتگاه هم یادگاری از پیربانو است.
این آتش سالهای سال است که روشن است . . .
ساعت حول و حوش 11 قبل از ظهر از چک چک راهی کهن دژ نارین قلعهواقع در میبد می شویم.
ادامه گزارش را در قسمت ادامه مطلب بخوانید...
کهن دژ نارین قلعه یکی از مهمترین بناهای خشتی ایران و از آثار تاریخی پیش از اسلام است که قدمتش هزاره پیش از میلاد تخمین زده شده است. بنای این کهندژ بر بالای مرتفع ترین پشته گلی شهر به ارتفاع 25 متر و در پهنه ای به مساحت 4 هکتار و در 5 طبقه ساخته شده که منتسب به معماری دوره ساسانی است.
سپس بازدیدی داریم از کاروانسرای شاه عباسی و آب انبار شهر تاریخی میبد.
و بعد هم بازدیدی داریم از موزه آب.
شهر مرا سالهاست نقاش طبیعت بر دامن کویر رفو کرده است؛
شهر من خشکانه ای در دل خاک ایران است؛
من زاده سرزمینی هستم که آسمان نیز باران را از آن دریغ می دارد؛
و آب به شواری در آن سبز می شود؛
مردان شهر من سالهاست آبشان را از ته حلقوم کویر در می آورند؛
مردانی که زیر نور پی سوزها مشقت می نویسند ؛
و با قلمهایشان رنج و کوشش را بر سینه های کاریز نقش می زنند.
سپس بازدیدی داریم از آتشکده زرتشتیان
چنان بود رسم آن روزگار که باشد در آتشگه آموزگار
جالب است که بدانیم حدود سی هزار زرتشتی در یزد زندگی می کنند و زرتشتیان آتش پرست نیستند؛ آنها اهورامزدا را می پرستند. اما چون آتش نه آلوده می شود و نه آلوده می کند نسبت به سه عنصر دیگر آب و خاک و باد ازاهمیت بیشتری برای آنها برخوردار است. از جمله آیین های زرتشتیان که شبیه به جشن تکلیف ما مسلمانهاست، آیین سدره پوشیاست. سدره پیراهن نخی سفید گشاد با آستین کوتاه است. هر دختر یا پسر زرتشتی 7 الی 15 ساله وقتی که یاد گرفت نشانه درونی زرتشتی بودن چیست می تواند سدره پوش شود. سفیدی سدره به این دلیل است که او باید اندیشه و گفتار و کردار خود را پاک نگه دارد.
سه شنبه شب در منازل اقوام آقای رشیدی در یزد اقامت می کنیم.
صبح روز چهارشنبه عده ای از همنوردان سحر خیز عازم قله 4075 متری شیرکوه می شوند .
در ظهر چهار شنبه آقایان اسحاقی، صدوقی، آبسالان، مؤمنی و صالحی با افتخار بر فراز قله می ایستند.
همزمان دوستان دیگر در شهر به بازدید از شهر یزد و خرید می پردازند.
همچنین از بافت تاریخی یزد و زندان اسکندر(مدرسه ضیاییه)هم بازدید می کنیم.
دلم از وحشت زندان سکندر بگرفت
رخت بربندم و تا ملک سلیمان بروم
این بنای رازآمیز در محله فهادان یکی از کهن ترین محله های شهر یزد واقع شده است. هویت واقعی این ساختمان معلوم نیست اما به زندان اسکندر معروف است. روایت هست قبل از اینکه مدرسه باشد زندان بوده و اسکندر در اینجا سیاهچالی داشته بعدها شخصی به نام ضیاء الدین کارکرد بنا را به مدرسه تغییر داده است.
سپس در شهر یزد برای خوردن بستنی و فالوده یزدی می رویم..
شامگاه چهارشنبه عازم منطقه کویری نزدیک بافق می شویم. ساعت حول و حوش 4 صبح به تاشکویه می رسیم که روستایی است در نزدیکی شهر بافق. بعد از استراحت و صرف صبحانه عازم معدن سرب در نزدیکی آنجا می شویم و سپس به ده برگشته عده ای برای بازدید ساختمان رو به اتمام کانون یوگای آرام می شوند و دیدار کوتاهی با آقای سینا صمیمی دارند.
بعد از صرف ناهار با اتوبوس راهی روستایباجگانمی شویم.
بازدیدی از چنار هزارسالهو درخت مقدس قدمگاهداریم.
قابل توجه است که دور تنه این چنار هزارساله به اندازه طول دستان 7 تن از دوستان است که دورش حلقه زدند..
از نکات جالب توجه این روستا بافت معماری متمایز آن است. به دلیل نبود خاک برای ساخت کلیه خانه ها از سنگ استفاده شده و تمام کوچه های روستا سنگفرش است. جالب است که بدانیم به نقل از یکی از روستاییان منطقه این روستا بر روی خط زلزله واقع شده اما در زلزله های سالهای گذشته هیچ آسیبی به خانه های این روستا وارد نشده است که آن هم به دلیل معماری خاص روستاست که در نتیجه نبود خاک، اهالی خلاق از سنگ کوههای اطراف برای خانه سازی استفاده کرده اند.
پنج شنبه شب هم در همان منزل روستایی در تاشکویه اقامت می کنیم.
روز جمعه عازم کوهبنان می شویم.
ظهر جمعه در کرمان ناهار را صرف کرده و دوستان دیگری هم با ماشین شخصی به ما می پیوندند.
بعد از ظهر جمعه بازدیدی از حمام گنجعلی خانداریم.
یکی از بناهای مجموعه تاریخی گنجعلی خان در کرمان است که به دستور حاکم شهر کرمان به همین نام ساخته شده است. اوج هنر و شاهکار معماری دوران صفویه است که در آن همه اصول و قواعد معماری و هنر و از جمله مقرنس کاری، قرینه سازی، کاشیکاری، گچبری، نقاشی و تزئینات سنگی به کار رفته است.
همچنین غروب روز پنج شنبه بازدیدی داریم از باغ شازده در شهر ماهان.
در 6 کیلومتری جنوب ماهان، باغی تاریخی چون بهشت با ساختمانی دیدنی وجود دارد که به باغ شازده معروف است و نمونه ای منحصر به فرد از باغ سازی ایرانی است. شبکه آبرسانی باغ پلکانی است. در جلوی عمارت اصلی حوض بزرگی هست با 5 فواره که آب آن از قنات معروف تیگران تامین می شود.
همچنین شامگاه پنج شنبه بازدیدی داریم از آستان مقدس شاه نعمت اله ولی.
روز جمعه عازم کویر شهداددر منطقه کویر لوتمی شویم.
بی تردید تماشای کلوت ها هر انسان بی تفاوتی را به حیرت و تعجب وا می دارد. سرزمینی که گویا هزاران معمار خبره در طی سالها و قرون متمادی با دقیق ترین ابزار و امکانات مهندسی به ساختن آن پرداخته اند. در خصوص پیدایش کلوتها دکتر پرویز کردوانی معتقد است بر اساس فرسایش آبی و بادی بوجود آمده اند و همچنین دمای منطقه شرق لوت در یکی از روزهای اوایل اسفند 67 درجه اندازه گیری شده است. حالا حدس بزنید گرمای تیر و مرداد چقدر خواهد بود؟
تقریبا در سراسر این منطقه وسیع یک گیاه هم وجود ندارد. قسمتهای مرکزی کویر لوت به کلی فاقد حیات است.
در ارتباط با پوشش گیاهی مناطق بیابانی لازم به ذکر است درمنه قشلاقی،قیچ، اسفند، ریش بزی، گون به مقدار کم دیده می شود.
همچنین در مسیر کویر شهداد در جاده کرمان به بیرجند شاهد جنگل طبیعی تاغ و گز بودیم که در دو طرف جاده در سطح پهناوری دیده می شد. درختان تاغ به بلندی 12 متر هم می رسند.
بعد از دو ساعت و اندی پیاده روی در میان کلوت ها عازم کرمان شده و صبح زود از کرمان به سمت کرج راهی می شویم و با یاری خدا همگی به سلامت شنبه شب عازم منازلمان می گردیم.
Ò سرپرستان برنامه:
Ò آقایان رشیدی- صدوقی- شاه ابراهیمی
Ò مسئول فرهنگی: آقای شاه ابراهیمی
Ò مسئول محیط زیست: آقای سیدزاده
Ò مسئول تدارکات: آقای قره داغی
Ò عکاسان: آقایان آبسالان- نیاپور- داوری
Ò گزارش: غزال حشمت منش
Ò هزینه برنامه: 160.000 تومان
Ò راننده نازنین برنامه به همراه خانواده محترمشان: آقا غدیر عزیز
افراد شرکت کننده:
Ò آقای رشیدی به همراه خانواده- آقایان صدوقی- مؤمنی-قره داغی- سیدزاده-شاه ابراهیمی-هدایتی به همراه همسر و خانواده-یدالهی به همراه همسر- اسحاقی به همراه همسر-صالحی به همراه خانواده-آبسالان به همراه خانواده- خانم اسکندری به همراه مهمانان- خانم دادگر و همراه-آقای نیاپور و همسر-خانم مهدی به همراه فرزندان- علیزاده-جمشیدی-یوسف رشیدی-پدرام به همراه مهمانان- خانم ریگی- حشمت منش و همچنین مهمانان برنامه؛ جمعاً 45 نفر در این برنامه شرکت داشتند.